Βομβαρδιστικό του Β' ΠΠ στο βυθό της Ικαρίας

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore), το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας το 1945, ενώ είχε πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη και σε βάθος 16 μέτρων. Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ, το αεροπλάνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η εύρεσή του προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη και μέχρι σήμερα δεν έχει διασωθεί κανένα παρά μόνο το συγκεκριμένο. Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε, ενώ η πρωτοβουλία, αλλά και η όλη προσπάθεια, ανήκει στον πρώην πρόεδρο αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρο Μαλαγάρη που σε συνεργασία με το Στέλιο Δεμερτζή πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ικαρία, έκαναν τις απαραίτητες καταδύσεις και συνέλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία.
Ξύπνησε ο Εγκέλαδος: 7,8 R στην Αλάσκα - 6,4 R στο Περού

Η ένταση ενός ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ των δυτικών ορίων των Αλεούτιων Νήσων της Αλάσκας και τη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας, αναθεωρήθηκε στους 7,8 βαθμούς, είπε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) σήμερα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:34 π.μ. σήμερα (ώρα Ελλάδας) περίπου 200 χλμ από την πόλη Νικόλσκογιε στη Νήσο Μπέρινγκ, δυτικά της χερσονήσου. Το επίκεντρο ήταν δυτικά της Άτου, της δυτικότερης και μεγαλύτερης νήσου στις Αλεούτιες Νήσους. Λόγω του χαμηλού βάθους (10 χλμ κάτω από τον βυθό της θάλασσας), ο σεισμός θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις, αλλά το επίκεντρό του ήταν αρκετά μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού προειδοποίησε ότι υπάρχουν πιθανότητες να σχηματιστούν κύματα τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές εντός 300 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις, μερικές από αυτές ισχύος 5 βαθμών. Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Περού Δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που έγινε στα ανοιχτά της ακτής του Περού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Η ένταση του σεισμού αρχικά εκτιμήθηκε από το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού στους 6,3 βαθμούς, ενώ το εστιακό του βάθος, ήταν στα 44 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του 194 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πακούιο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, Αρεκίπα, αλλά και στα βόρεια της Χιλής, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Η εταιρία διαχείρισης ορυχείων Southern Copper δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές στις υποδομές που διατηρεί στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.
Goldman Sachs: Πιθανό ένα 4ο πρόγραμμα

Σε νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs θεωρεί σχεδόν απίθανη την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.   Η GS αποτιμά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για τη β’ αξιολόγηση ως μία ένδειξη «κατευνασμού της έντασης» και όχι ως έναν «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας επί του θέματος ότι «Ελλάδα και πιστωτές μετέθεσαν για το 2018 την οριστικοποίηση των όρων της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Επίσης, αναφέρει ότι η εν λόγω συζήτηση, η οποία αναμένεται για το καλοκαίρι του επόμενου έτους, θα ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων για ένα πιθανό τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, που θα περιλαμβάνει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.   Η Goldman Sachs υποστηρίζει πως είναι απίθανη η άμεση ένταξη της Ελλάδας στο (QE) της ΕΚΤ, αφού η τράπεζα δεν μπορεί να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέχρι να ρυθμιστούν οι όροι ελάφρυνσης του. Επισημαίνει ότι η ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να συμβεί, αφού ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής άρσης των διευκολυντικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας, πράγμα που θα μειώσει τα οφέλη του προγράμματος για την ελληνική οικονομία.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους και μη κυβερνητικές οργανώσεις άσκησαν εκ νέου πίεση σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να επιταχύνει τη διαδικασία -που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο- για να ανοίξει μια έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλουν ότι έχουν διαπραχθεί στη Γάζα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Εδώ και δύο χρόνια, η Παλαιστίνη αποτελεί το αντικείμενο μιας προκαταρκτικής εξέτασης», εξήγησε ο γάλλος δικηγόρος Ζιλ Ντεβέρ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. «Στη Γάζα θεωρούμε ότι δύο χρόνια είναι πάρα πολύς καιρός», πρόσθεσε ο ίδιος. Τον Ιανουάριο του 2015, το ΔΠΔ άρχισε μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβώσει εάν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από το καλοκαίρι του 2014 και το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και τη Χαμάς και συμμάχους της από την άλλη. Η εξέταση αφορά ενέργειες τόσο των Παλαιστίνιων, όσο και του Ισραήλ. Η εισαγγελέας του ΔΠΔ, η Φατού Μπενσουντά, δεν έχει κάποιον χρονικό περιορισμό για να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε διαβιβάσει στο ΔΠΔ φακέλους που χύνουν φως, κατ' αυτήν, στα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στα εγκλήματα που συνδέονται με την εποικιστική δραστηριότητα, κυρίως εξαναγκαστικές μετακινήσεις του πληθυσμού. Αντίθετα με τους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αλλά επίσης κατηγορεί παλαιστινιακές οργανώσεις πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Σήμερα στη Χάγη παλαιστίνιοι ακτιβιστές δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε νεκρό σημείο και κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και το ΔΠΔ να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν 448 θύματα και πάνω από πενήντα οργανώσεις και ενώσεις, επέδωσαν έναν χοντρό φάκελο στο γραφείο της εισαγγελέα του ΔΠΔ. Σύμφωνα με αυτούς, τα ντοκουμέντα που περιέχει τεκμηριώνουν «σαφώς τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου αυτού» και καταγγέλλουν ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014 αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Μπενσουντά έχει «υποχρέωση» να περάσει στο στάδιο της έρευνας, τόνισε ο Ζιλ Ντεβέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο φάκελος συντάχθηκε από 30 και πλέον δικηγόρους στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παλαιστίνιοι πολίτες, ανάμεσά τους γιατροί, αγρότες, αλιείς και επαγγελματίες, απευθύνονται άμεσα στο ΔΠΔ. Ο πόλεμος του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014 ήταν ο πιο μακρύς και ο πιο καταστροφικός από τους τρεις που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Κατά τον ΟΗΕ, στη σύρραξη αυτή σκοτώθηκαν 2.251 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 551 παιδιά.
Δεν αρκούν οι «ανάσες» από το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κι ενώ έχουν αρχίσει τα «μπάνια του λαού» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να οξυγονώσει Κυβέρνηση και Κόμμα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο και πως δεν αρκούν οι ανάσες από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η προσπάθεια ξεκίνησε με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη , συνεχίσθηκε με το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης  και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της ίδιας μέρας και ολοκληρώνεται με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, Παρασκευή και Σάββατο, όπου μάλιστα αναμένεται να φανεί αν και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν στην «ελεγχόμενη» γκρίνια και την ήπια κριτική στήριξη. Αυτό, βεβαίως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τον οδικό χάρτη, προς αυτούς, που θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τα μέλη της Κ.Ε, κι αυτό, γιατί δεν υπάρχουν πια εντός του κόμματος οι ισχυρές ομάδες με συγκεκριμένη ατζέντα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Βεβαίως η ομάδα των «53» είναι παρούσα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης και διαφοροποίησης από επιλογές της ηγεσίας, καθώς, ο ατύπως επικεφαλής της, Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στον πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας και κατά συνέπεια στο τιμόνι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση από στελέχη, όπως π.χ ο Νίκος Φίλης  και για θέματα όπως, η συγκατοίκηση με τον κ. Καμμένο, οι διεργασίες για την κεντροαριστερά, η έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα και γενικότερα η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Επίσης, ένα από τα θέματα  που αναμένεται τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, καθώς αρκετά στελέχη θεωρούν ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τα success story του κ. Σαμαρά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος στις αγορές δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός του Αυγούστου, παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργείται ιδίως από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την ενθάρρυνση που υπάρχει από ευρωπαϊκούς παράγοντες.
Ντεμιρτάς απ' τη φυλακή: Δεν θα είναι δίκαιη η δίκη

Ο φυλακισμένος ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, εκτίμησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε γραπτώς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν πιστεύει πως κάποιος δικαστής μπορεί να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προεξόφλησε ότι η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη, αφού ο πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη. Στη σπάνια αυτή συνέντευξή του από τη φυλακή όπου κρατείται, ο Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναγνώρισε επίσης ότι του αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης διότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Ο πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας από τους δέκα και πλέον κοινοβουλευτικούς του HDP που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το περυσινό αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.  Τα μέλη της εθνοσυνέλευσης αυτά κατηγορούνται στην πλειονότητά τους για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.  Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες οι οποίες τους βαρύνουν. «Η απόφαση να συλληφθούμε εγώ και οι συνάδελφοί μου ήταν πολιτική. Το τρέχον διάστημα, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του AK», υπογράμμισε ο Ντεμίρτας, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν. «Κανένας δεν έχει πιθανότητες να τύχει μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις του Reuters τις οποίες του παρέδωσαν οι συνήγοροί του. Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο εντός της χώρας όσο και από την ΕΕ διότι φέρεται να έχει καθυποτάξει στις επιθυμίες του το δικαστικό σώμα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα.  Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. «Δυστυχώς κανένας δικαστής στην Τουρκία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις παράνομες και παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν. Οι δικαστές αντιμετωπίζουν την απειλή απομάκρυνσης, καθαίρεσης ή φυλάκισης. Ασφαλώς καθιστούμε τον Ερντογάν και τους δικαστικούς που τον υπακούνε υπεύθυνους», ανέφερε ο Ντεμίρτας. Ο Ερντογάν, που παραμένει μακράν του δεύτερου ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία, κατέστησε σαφή την άποψή του για τον Ντεμίρτας όταν ερωτήθηκε σχετικά από έναν δημοσιογράφο αυτόν τον μήνα. «Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου (...) Το πρόσωπο στο οποίο αναφερθήκατε είναι ένας τρομοκράτης. Δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να αποφυλακίζουμε τρομοκράτες», ανέφερε. Ο Ντεμίρτας είχε μετατρέψει το HDP στην τρίτη δύναμη της τουρκικής Βουλής, αντλώντας υποστήριξη και πέραν των μελών της κουρδικής μειονότητας, από αρκετούς φιλελεύθερους φίλα προσκείμενους σε δυτικά ιδεώδη.  Η ισχυροποίηση του κόμματός του είχε απειλήσει να αποτρέψει την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας του AK. Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα και άλλοι περίπου 50.000 έχουν προφυλακιστεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.  Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και δυτικοί εταίροι της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο κίνημα του στρατού ως πρόσχημα για να φιμώσει κάθε φωνή διαφωνίας.  Το HDP καταγγέλλει ότι 5.000 μέλη του έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αποτραπεί η εκδήλωση νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά τον θάνατο 240 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο.  Το περσινό αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα αποκάλυψε, διατείνεται η κυβέρνησή του, μια συνωμοσία κολοσσιαίων διαστάσεων στην οποία εμπλέκονταν άνθρωποι από διάφορους τομείς, από το δικαστικό σώμα ως την αστυνομία και από τον κόσμο των τεχνών ως τα πανεπιστήμια. Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης 142 ετών στον Ντεμίρτας και 83 ετών στην πρώην συμπρόεδρο του, τη Φιγκέν Γιουκσεντά, για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Ντεμίρτας -ο οποίος προφυλακίστηκε τον Νοέμβριο και παραμένει έγκλειστος σε μια φυλακή της Αδριανούπολης - αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου πριν από δύο εβδομάδες όταν οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν θα του έβγαζαν τις χειροπέδες καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Το HDP έχει δώσει στη δημοσιότητα έργα του από τη φυλακή: διηγήματα, αλλά και δύο πίνακες ζωγραφικής, ο ένας από τους οποίους εικονίζει ένα άλογο και ο δεύτερος ένα παιδί που κοιτάζει έξω από μια μισάνοιχτη πόρτα. Το HDP διαψεύδει ότι συνδέεται με το PKK, το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 1984.  Η σύρραξη, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους. Τον Ιούλιο του 2015, η ανακωχή που κρατούσε δυόμισι χρόνια και μια ειρηνευτική διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί ιστορική κατέρρευσε, με αποτέλεσμα στην περιοχή να ξεσπάσουν τα πιο αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ετών. 
Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Παραιτήθηκε αιφνιδίως ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σων Σπάισερ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν πως η αφορμή ήταν η τοποθέτηση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, του χρηματιστή της Wall Street, Άντονι Σκαραμούτσι ως διευθυντή Επικοινωνίας, που είχε προηγηθεί. Μάλιστα η παραίτηση ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τον διορισμό του κ. Σκαραμούτσι. Σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον κ. Σπάισερ να παραμείνει στη θέση του, αλλά εκείνος δήλωσε πως θεωρεί την επιλογή του μεγάλο λάθος, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνομιλία.   Ο 53χρονος Σκαραμούτσι, επί μακρόν υποστηρικτής του ρεπουμπλικανού πολιτικού, συναντήθηκε μαζί του το πρωί και δέχτηκε τη θέση που του προτάθηκε.  Η θέση αυτή παρέμενε κενή μετά την παραίτηση του Μάικλ Ντάμπκι, τον περασμένο Μάιο.  Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει μέχρι σήμερα ο Σπάισερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Στον Σκαραμούτσι, έναν από τους κυριότερους δωρητές του ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδρυτή του Skybridge Capital, είχε προταθεί πρόσφατα να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.   Κι άλλη παραίτηση... λιγότερο "ηχηρή" Επίσης, ένα σημαντικό μέλος της νομικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε, εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Μαρκ Κοράλο, ο οποίος συντόνιζε την εξωτερική επικοινωνία της νομικής ομάδας για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε την αποχώρησή του, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Στο μεταξύ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε σήμερα ότι ο Μαρκ Κάσοβιτς, ο δικηγόρος που χειριζόταν την υπόθεση των ενδεχόμενων διασυνδέσεων του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία, δεν θα είναι πλέον επικεφαλής της νομικής ομάδας, θα παραμείνει όμως σε αυτήν ως σύμβουλος.  Η εφημερίδα New York Times ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι "ο ρόλος του (...) θα μειωθεί σημαντικά". 
Κως: Δύο νεκροί από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες -ένας από αυτούς σοβαρά- και σημαντικές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού εντάσεως 6,6 Ρίχτερ στην Κω, που σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα. Αξιωματούχος του νοσοκομείο του νησιού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ στο κέντρο της Κω. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν τουρκικής καταγωγής και έναν σουηδικής, τον 39χρονο Σινάν Κούρτογλου και τον 27χρονο Αντρέας Νίλσον. Ακόμη επτά άνθρωποι -τουρίστες επίσης- τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αερομεταφοράς, στην Κρήτη, τεσσάρων ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Τα περιστατικά σύμφωνα με τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Κρήτης, Μάγδας Ζεάκη στο Cretapost, αφορούν «έναν τραυματία που φέρει υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο και είναι διασωληνωμένος, ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου από το σημείο της κνήμης, έναν καταγματία κι έναν με πρόβλημα στον οφθαλμό». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρίστας που έχει υποστεί ακρωτηριασμό φέρει τραύματα και στο δεύτερο πόδι του, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του διασωληνωμένου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες. Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα και το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στο «Θριάσειο» νοσοκομείο στην Αθήνα.  Σύμφωνα με δηλώσεις στον Alpha 9,89 του κ. Νεκτάριου Γεωργαντή, αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Διαβάστε: Τούρκος και Σουηδός τα θύματα του σεισμού Αλικαρνασσός: Πανικός σε γενέθλια από τον σεισμό Κως: 200 σεισμοί, οι 15 άνω των 4 Ρίχτερ Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως και 6 Ρίχτερ Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί Από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα. «Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός». Υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει μια κανονικότητα, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τους 3 υπουργούς και έχει πλήρη εποπτεία της κατάστασης. Ζημιές και προβλήματα Από παλίρροια και άμπωτη που προκλήθηκε στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού, προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι 10 εκατοστών. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους και τις παραλίες. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω, αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». «Οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε στον ρ/σ του ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι». «Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης. Στο νησί αναμένονται ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο λιμάνι που κατέστη ανενεργό. Συγκεκριμένα, δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Μιλώντας δε στο ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-5 μέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται η λειτουργία του αεροδρομίου του νησιού. Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες της Κω, αν και τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργούν, όπως φαίνεται, προβλήματα στον προγραμματισμό των πρακτόρων. Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δηλώνουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο. Ωστόσο, κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα. Η μετασεισμική ακολουθία Η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα παράλια της Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός). Αμέσως μετά, στη 1.38, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου. Στη 1.44 ακολούθησε μετασεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και στη 1.52 δόνηση 4,4 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τουλάχιστον δεκάδες μικρότερης έντασης σεισμοί. Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στη Ρόδο, καθώς επίσης σε Κάλυμνο, Λέρο, Ικαρία και Σάμο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του nooz, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι σεισμολόγοι πάντως προειδοποιούν για ισχυρούς μετασεισμούς με πιθανά σημαντικές επιπτώσεις. Εκτενείς αναφορές για τον φονικό σεισμό στην Κω έκαναν σήμερα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καθώς το νησί είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός ενώ συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των τουριστών στο νησί. Φωτογραφίες από την Κω αμέσως μετά το σεισμό Τουρκία: Τραυματίες και πανικός Έντονα αισθητός έγινε και στην Τουρκία ο σεισμός. Η νομάρχης της Μαγνησίας Εσέν Γκιούλτζιβελεκ σε επίσημη ανακοίνωσή της σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. Περίπου 100 ελαφρά τραυματίες, κυρίως επειδή πήδηξαν από μπαλκόνια υπό το καθεστώς πανικού, διακομίστηκαν ή μετέβησαν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Ο δήμαρχος Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι έχουν σημειωθεί περιορισμένες υλικές ζημιές μόνο σε παλαιά κτίρια. Ο δήμαρχος Αλικαρνασού δήλωσε ότι σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος οι οποίες έχουν πλέον αποκατασταθεί.
Μοσκοβισί: Θετικό σήμα η συμφωνία του ΔΝΤ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε σήμερα "πολύ θετικό σήμα για τις αγορές" την κατ΄αρχήν συμφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ. "Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές", ανέφερε ο Μοσκοβισί σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. "Η συμμετοχή του ΔΝΤ ανοίγει τον δρόμο για μια μελλοντική εκταμίευση –οπωσδήποτε λιγότερη σημαντική από εκείνην των Ευρωπαίων– καλοδεχούμενη και χρήσιμη ωστόσο για την ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο γάλλος Επίτροπος. Ο Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
SZ: Καλή ιδέα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά…

Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να προβούν σε απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι «καλή ιδέα», αλλά «το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο» γράφει σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung (SZ). Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην πολύ σκληρή στάση που είχε επιδείξει το ΔΝΤ τη δεκαετία του 1990 στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με την επιβολή εξαιρετικά σκληρών μέτρων λιτότητας. Όπως επισημαίνει η ίδια, «στην περίπτωση της Ελλάδας όμως δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που επιβάλλει το καθεστώς λιτότητας, αλλά η ΕΕ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Αριστεροί, αλλά και συντηρητικοί, επικαλούνται αυτό το διάστημα το ΔΝΤ όταν λένε «δώστε στους Έλληνες περιθώριο να ζήσουν και να αναπνεύσουν». Το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι ο συνδυασμός επιβεβλημένης λιτότητας και πολύ περιορισμένης ανάπτυξης κρατά τη χώρα φυλακισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. (…) Τι συνέβη όμως, γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται ξαφνικά τόσο φιλάνθρωπο ( ωστόσο χωρίς να θέλει να πληρώσει);», διερωτάται. Επικαλούμενη το ίδιο το ΔΝΤ, η σχολιογράφος κάνει λόγο για αλλαγή προσανατολισμού του Ταμείου και στροφή στη σημερινή τάση του νέο-κεϋνσιανισμού, επειδή, όπως σημειώνεται, «ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα». Η SZ σχολιάζει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε εργαστεί επί σειρά ετών στο ΔΝΤ. Σήμερα, από τη νέα του θέση, δεν εγκρίνει τα όσα ακούει από τον παλιό του εργοδότη, παρατηρεί το σχόλιο και προσθέτει: «Θεωρεί λάθος το αίτημα του ΔΝΤ για απομείωση χρέους για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά». Το σχόλιο δικαιολογεί μεν τις αντιρρήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ωστόσο τονίζει ότι «ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πολλά σε σχέση με την (σ.σ. θετική) επίδραση του προγράμματος. Η ανεργία είναι υψηλή. Η παραγωγή είναι στον πάτο. Άτομα με καλή εκπαίδευση φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί μια θέση απασχόλησης. (…) Το πρόβλημα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όπως την αντιλαμβάνεται ο Ρέγκλινγκ έγκειται στο ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, η επίδρασή της θα φανεί μετά από δέκα χρόνια. Μέχρι τότε η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από επίπονη».
Μίχαλος: Ανάπτυξη μόνο με γενναία μέτρα

Ανάπτυξη, χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Λέσβου. Επίσης αναφέρθηκε, για μία ακόμη φορά, στη σημασία της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ τόνισε ότι «το περιβάλλον ειδικά για τις επενδύσεις παραμένει χαώδες και απρόβλεπτο». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχουν ακόμη τα κριτήρια εκείνα ώστε η ίδια η χώρα να αρχίσει να δημιουργεί περισσότερο εθνικό πλούτο. Κι αυτό θα γίνει, όπως είπε, αν υιοθετήσουμε ένα νέο, εξωστρεφές παραγωγικό υπόδειγμα, στηριγμένο στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις από την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν αρκετά θετικά βήματα, προσέθεσε ο κ. Μίχαλος, καθώς προχώρησε η δημοσιονομική εξυγίανση και υλοποιήθηκαν αρκετές μεταρρυθμίσεις, στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, αλλά και σε σημαντικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενώ είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε ο ίδιος, για το αίσθημα ασφάλειας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του τόπου υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά, είπε και ανέφερε συγκεκριμένα: «Άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο και την Πορτογαλία, προτίμησαν να δώσουν έμφαση στον περιορισμό των δαπανών και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από το να εφαρμόσουν μέτρα αύξησης της φορολογίας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, επικράτησε το δόγμα του "πόσα μας λείπουν, να τα πάρουμε από φόρους". Και καταλήξαμε με ένα φορολογικό καθεστώς που καθηλώνει την ανάπτυξη. Που αλλάζει διαρκώς, προς το χειρότερο, ανάλογα με τις τρύπες που εμφανίζονται κάθε φορά στον προϋπολογισμό. Ένα καθεστώς με το οποίο κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει, να προϋπολογίσει και να σχεδιάσει σε ορίζοντα μεγαλύτερο του έτους». Πρόβλημα, συνέχισε είναι το αδιέξοδο με τα κόκκινα δάνεια, στα οποία έχουν παγιδευτεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Σήμερα, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περισσότερες δυνατότητες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με περισσότερες εγγυήσεις, με είσοδο στρατηγικών επενδυτών κτλ». Η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση, δεν έχει αυτές τις δυνατότητες ενώ «στο επόμενο διάστημα, πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι τώρα εγκλωβισμένες, θα βρεθούν στο στόχαστρο» είπε και προσέθεσε ότι και από την πλευρά του νομίσματος, βιώσιμες, υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Και όταν δανείζονται, το κόστος είναι εξοντωτικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν μεν χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ την ΕΤΕπ και άλλους φορείς, ωστόσο η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων είναι χαμηλή τουλάχιστον σε σχέση με τις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα κριτήρια χορήγησης είναι συνήθως υπερβολικά αυστηρά σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς. Και επίσης, γιατί η χρήση τους απαιτεί χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, που μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί με τους πόρους που διαθέτει». Πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, υπάρχουν και αυτά που προϋπήρχαν. Και που δυστυχώς, δεν λύθηκαν παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, και ενδεικτικά ανέφερε ότι ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις. Αν κάτι προχώρησε σε σχέση με την απλοποίηση διαδικασιών, αυτό ήταν η λειτουργία του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων ενώ κατά τα άλλα, «το περιβάλλον ειδικά για τις επενδύσεις παραμένει χαώδες και απρόβλεπτο. Τριάντα χρόνια συζητάμε για το κτηματολόγιο και ακόμα να ολοκληρωθεί. Άλλα τόσα χρόνια συζητάμε για το χωροταξικό σχεδιασμό. Κι ακόμα δεν μπορεί να προχωρήσει επένδυση, χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με εμπόδια, νομικές ασάφειες, αντιφατικές διατάξεις, προσφυγές και απρόβλεπτες εμπλοκές». Τέλος σημείωσε ότι ελάχιστα έγιναν και για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, με τις καθυστερήσεις να αγγίζουν πια τα όρια της αρνησιδικίας. «Αν θέλουμε, λοιπόν, ανάπτυξη πραγματική και όχι συγκυριακή και ασθενική, χρειάζονται γενναία μέτρα και παρεμβάσεις», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος.
Μοσκοβισί: Θετικό σήμα η συμφωνία του ΔΝΤ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε σήμερα "πολύ θετικό σήμα για τις αγορές" την κατ΄αρχήν συμφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ. "Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές", ανέφερε ο Μοσκοβισί σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. "Η συμμετοχή του ΔΝΤ ανοίγει τον δρόμο για μια μελλοντική εκταμίευση –οπωσδήποτε λιγότερη σημαντική από εκείνην των Ευρωπαίων– καλοδεχούμενη και χρήσιμη ωστόσο για την ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο γάλλος Επίτροπος. Ο Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η Κως μετράει τις πληγές της μετά το σεισμό

Στα πάρκα και στις πλατείες πέρασαν μία ακόμη νύχτα οι κάτοικοι της Κω, υπό το φόβο ενός νέου σεισμού, ενώ την ίδια ώρα σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο κεντρικό λιμάνι του νησιού και συγκεκριμένα στην πύλη Σένγκεν. Κως: Δύο νεκροί από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες και αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και ότι σύντομα στο νησί πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο από πέντε νέους σεισμογράφους και τρεις επιταχυνσιογράφους για να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή. Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες από τον σεισμό Η κατάσταση στο λιμάνι Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη έφθασε στην Κω, προκειμένου να συνδράμει στις εργασίες που αφορούν στην επιθεώρηση, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επισκευή στο λιμάνι. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης
O S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, (η νέα αξιολόγηση είναι "Β-") σύμφωνα με ενημέρωση από το Reuters, ενώ η προοπτική της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" αξιολογείται τώρα ως "θετική". H θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας σημαίνει πως στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, υπάρχει πιθανότητα 30% περίπου για νέα αναβάθμιση, ενώ αντικατοπτρίζει την προσδοκία πως το κρατικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησής του θα μειωθούν σταδιακά ως το 2020.   Αυτό προβλέπεται να γίνει καθώς η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται, νέες μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα νομοθετούνται και σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ελάφρυνσης χρέους.    
AFP: Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει στις αγορές

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune. «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι αύριο θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%. Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου. «Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται. Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody's στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».
Καμπούλ: Έκρηξη κοντά σε σπίτι πολιτικού - 35 νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ ανήλθε σε 35, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ενώ οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη. Η επίθεση σημειώθηκε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ και από αυτήν τραυματίστηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι. Η περιοχή όπου σημειώθηκε είναι μια κυρίως σιιτική συνοικία και ο καμικάζι είχε στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους υπουργείου.
Σόιμπλε: Ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο μια σχέση αιώνων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, καθώς οξύνεται η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. «Θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων», τόνισε ο Σόιμπλε. «Είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν», πρόσθεσε. Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές έξι ακτιβιστών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,936 δισ. στο α' εξάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,936 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,632 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ.   Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο διάστημα του εξαμήνου ανήλθε σε 1,596 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,852 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 3,092 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,175 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου.   Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,338 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 74 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου.    Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:     α) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 114 εκατ. ευρώ ή 95,2%,   β) Φόροι στην περιουσία κατά 90 εκατ. ευρώ ή 15,5%,   γ) Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 100 εκατ. ευρώ ή 8,9%,   δ) ΦΠΑ λοιπών κατά 247 εκατ. ευρώ ή 4,1%,   ε) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 21 εκατ. ευρώ ή 10,1%,   στ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 20 εκατ. ευρώ ή 18,5%,   ζ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 25 εκατ. ευρώ ή 1,2%,   η) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 68 εκατ. ευρώ ή 12,2%,   θ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ ή 3,4%,   ι) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 9,5%,   ια) Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 10 εκατ. ευρώ.      Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:      α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 123 εκατ. ευρώ ή 3,7%,   β) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 39 εκατ. ευρώ ή 6,5%,   γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 15 εκατ. ευρώ ή 2,0%,   δ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 54 εκατ. ευρώ ή 4,6%,   ε) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 10 εκατ. ευρώ ή 6,1%,   στ) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 344 εκατ. ευρώ ή 26,3%.      Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του ΦΠΑ λοιπών το Μάιο περιλαμβάνεται ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).     Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,842 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,709 δις ευρώ).      Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 836 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.      Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,493 δις ευρώ αυξημένο κατά 54 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.      Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,424 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 79 εκατ. ευρώ.      Η αύξηση των εσόδων Ιουνίου 2017 οφείλεται κυρίως στις κατηγορίες:      α) του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 106 εκατ. ευρώ,   β) των φόρων στην περιουσία κατά 46 εκατ. ευρώ,   γ) των άμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 55 εκατ. ευρώ,   δ) των έμμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 33 εκατ. ευρώ,   ε) των λοιπών μη φορολογικών εσόδων κατά 36 εκατ. ευρώ,      Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τον Ιούνιο 2017 κυρίως τα έσοδα:      α) στο Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 65 εκατ. ευρώ,   β) στο Φόρο Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 44 εκατ. ευρώ,   γ) στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 11 εκατ. ευρώ,   δ) στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 16 εκατ. ευρώ,   ε) στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 41 εκατ. ευρώ,   ζ) στους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 13 εκατ. ευρώ.
FAZ: Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%). Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Financial Times: Η Ελλάδα επέστρεψε «H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ. Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα. Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors.
Τσακαλώτος: Θα υπάρχει και δεύτερη έξοδος

Τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπέρασε το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε".   Ειδικότερα, σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, επισήμανε ότι "βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ' την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις". Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία".   Στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στην εξέλιξη, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. Σχολίασε σκωπτικά πως απ' ό,τι κατάλαβε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, τα κόμματα, είπε, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody's μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.   Πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα, δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή "που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο".   Τόνισε ότι "από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ' ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές". "Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησης μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί", κατέληξε.
Ευρωτουρκική συνάντηση με χαμόγελα και... Αιχμές

Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε πολλούς τομείς παρά τις διαφορές τόνισαν μετά τη διάσκεψη πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έμερ Τσελίκ με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο, Γιοχάνες Χαν.  «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτές τις ανταλλαγές, να ακούμε και να μιλάμε η μία πλευρά στην άλλη απευθείας» τόνισε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι οι τομείς συνεργασίας ποικίλλουν από τη μετανάστευση και την ασφάλεια μέχρι την ενέργεια και το εμπόριο. Ο Μ. Τσαβούσογλου σημείωσε από την πλευρά του ότι συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του οδικού χάρτη που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ. Η ΕΕ έχει εκπληρώσει κάποιες από αυτές. Χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο αριθμός των μεταναστών στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί κατά 99%» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορές, αλλά ο διάλογος για την εύρεση λύσεων συνεχίζεται» δήλωσε από την πλευρά του ο Έμερ Τσελίκ, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24, όχι να κλείσουν, όπως είπε και αν υπάρξει πρόοδος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Αναφορικά με το Κυπριακό και τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ανέφερε πως η τουρκική στάση ήταν εποικοδομητική και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να μπλοκάρει πέντε κεφάλαια «μονομερώς» και για «πολιτικούς λόγους». Επέκρινε δε, τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι όταν υπάρχει μια διαφορά της Τουρκίας με ένα κράτος-μέλος της ΕΕ γίνεται χρήση μηχανισμών της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας. Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ -και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεκριμένα- ότι παρουσίασε σύμβολα και φωτογραφίες ανθρώπων που σκότωσαν Τούρκους πολίτες σε έκθεση στις Βρυξέλλες. «Όπως αντιμετωπίζεται το ισλαμικό κράτος, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται το PKK και η ΦΕΤΟ» τόνισε. Από την πλευρά της, η Φ. Μογκερίνι σχολίασε ότι δεν είναι μόνο το Κυπριακό που επηρεάζει το άνοιγμα των κεφαλαίων. «Το Κυπριακό δυστυχώς δεν λύθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία στις οποίες παραβρέθηκα. Υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά ελπίζουμε στο μέλλον» είπε, ενώ ο Γ. Χαν επισήμανε ότι τα ενταξιακά κεφάλαια χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν τερμάτισε τη διαδικασία και έχει κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, οι θεμελιώδες ελευθερίες, ανάμεσά τους και η ελευθερία του Τύπου είναι όλες βασικές επιτακτικές απαιτήσεις για την οποιαδήποτε πρόοδο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Η Μογκερίνι τόνισε από την πλευρά της ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, παρά τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Σαφώς η Τουρκία είναι και παραμένει μια χώρα υποψήφια για ένταξη», ακόμη και αν αυτή την περίοδο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ο Τσαβούσογλου απάντησε στην κριτική που άσκησαν η Μογκερίνι και ο Χαν για τις δίκες δημοσιογράφων και την σύλληψη δέκα ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από «ψευτο-δημοσιογράφους που βοηθούν τρομοκρατικές δραστηριότητες». Πριν την συνάντησή της με τους Τούρκους αξιωματούχους, η Μογκερίνι συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι και φωτογραφήθηκε κρατώντας μια λίστα υπογραφών περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι με την προφυλάκιση του προέδρου και της διευθύντριας της Αμνηστίας στην Τουρκία, η Άγκυρα δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για οποιεσδήποτε συνέπειες», τόνισε ο Σέτι σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Αμνησία. «Οποιοσδήποτε υποστήριξε ενεργά την απόπειρα πραξικοπήματος, ή εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό, είτε ήταν δημοσιογράφος, στρατιώτης, αστυνομικός, πολιτικός, αυτό δεν έχει καμία διαφορά», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου.
Με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. Ευρώ

Στο 4,625% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του νέου 5ετούς κρατικού ομολόγου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όπου η Ελλάδα συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορούσε στην ανταλλαγή των ομολόγων και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ την αγορά των ομολόγων με καταβολή μετρητών. Το κουπόνι έφτασε στο 4,375%. Σύμφωνα με το Reuters, οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019, ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ. Στην έκδοση του νέου ομολόγου συμμετείχαν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου. Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση "Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και σημειώνουν.      "Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας".     Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως "το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος". Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ικανοποιημένος, και τόνισε μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. (...) Ξέρουμε ότι ο λαός έχει υποφέρει πολύ, βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι για να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές, θα υπάρχει και 2η και 3η. Και το 2018 θα βγούμε από τα μνημόνια με τους δικούς μας όρους". Οριακές μεταβολές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το 10ετές κρατικό ομόλογο είχε -το απόγευμα- απόδοση στο 5,22%. Το spread του 10ετούς κυμαίνεται στις 471 μονάδες βάσης από 474 μονάδες τη Δευτέρα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 3,286%. Η δημόσια προσφορά απευθύνθηκε ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Από πλευράς διαδικασίας, οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, τιμολόγησαν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.
Τσίπρας για Βαρουφάκη: Έχει διογκωμένο "εγώ"

Με το γάντι επιχείρησε να "σφάξει" ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εμφανώς ενοχλημένος, διερωτήθηκε: "Τί απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τί απ’ όλα αυτά δεν γνωρίζατε; Τί απ’ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση;" Και τόνισε: "Πήγαμε σε μία εκλογική αναμέτρηση το Σεπτέμβρη του 2015 και οι τρεις στις τέσσερις ερωτήσεις ήταν για τον Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας και μου κάνει εντύπωση το γεγονός τρεις εφημερίδες, που κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, δημοσίευσαν τα ίδια στοιχεία, ενώ το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει εδώ και τρεις μήνες. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα Μέσα που τη στηρίζουν αλλαγή ατζέντας". Και πρόσθεσε: "Το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα, ούτε καν εμένα, δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Ας μην την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθένα μας. Ήταν μία συλλογική μάχη. Για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω: Εύχομαι καλές πωλήσεις στο βιβλίο του". Ερωτηθείς αν ήταν όντως λάθος επιλογή του ο κ. Βαρουφάκης, αρκέστηκε να απαντήσει: "Η ιστορία έχει καταγράψει τι έγινε". Το απόσπασμα στο οποίο ο κ. Τσίπρας μιλάει για τον Γ. Βαρουφάκη Για τη Δικαιοσύνη "Έχουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχουμε άποψη και δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του πολίτη να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων". "Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης- δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς", ανέφερε, αλλά τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους. "Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη κι άλλο ανεξέλεγκτη", τόνισε. Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Για την Ασφάλεια "Η Αθήνα είναι μία από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του", υπογράμμισε. "Το πρόβλημα στα Εξάρχεια δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή, ήταν πάντοτε μία ιδιαίτερη περιοχή. Μετά από πολλά χρόνια υπήρξε επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια για τη διακίνηση ναρκωτικών. Δεν ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια, από το Μενίδι και τα Λιόσια. Υπάρχει πρόβλημα, η κοινωνία των πολιτών, ο δήμος της Αθήνας, πρέπει να συνδράμουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι η καταστολή θα φέρει λύσεις", πρόσθεσε.  Για το πενταετές ομόλογο Το μήνυμα ότι "επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία", έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ένα 24ωρο μετά την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου. "Δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε", είπε. Τόνισε ότι "όλος ο διεθνής Τύπος στέλνει θετικά μηνύματα και μιλάει για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας".   Πρόσθεσε ότι "σχεδιάζουμε να επαναληφθεί η έξοδος στις αγορές, ώστε του χρόνου να εγκαταλείψουμε τα προγράμματα στήριξης με επιτόκια που θα είναι προσιτά".   Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "ανοίγει μία χαραμάδα ελπίδας, όλοι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι η επανάκαμψη της οικονομίας μετατρέπεται σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας", για να προσθέσει ότι "οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής, στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς".   Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "η ίδια η ζωή δικαιώνει τις εκτιμήσεις, δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε από φωνές και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα, το επιτόκιο είναι χαμηλότερο των προσδοκιών και υπάρχει ποιότητα σε όσους επένδυσαν. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν είχαν καμία σχέση το 2014 με το 2017". Επισήμανε ότι "σημασία έχει να γίνει καλά ο ασθενής", σημειώνοντας ότι στόχος είναι να βγούμε 2018 από τα μνημόνια. "Αν όλα αυτά δεν υλοποιηθούν κι ο ασθενής είναι ακόμα κλινήρης θα σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει", είπε. Σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "η αντιπολίτευση τζογάρει συνεχώς στο μαύρο, στην καταστροφή, αλλά ευτυχώς για τη χώρα έρχονται άλλα χρώματα. Πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι". Και συνέχισε: "Πρέπει να σχεδιάσουμε το αύριο και να μην μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν". Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα Για το χρέος Για το χρέος, επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης, που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. "Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (...), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός", δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Επισήμανε πως "βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης". Για τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή "Για να μην δημιουργούμε την αίσθηση της ασφυξίας, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι χειρότερη, όσα εισπράξει φορολογικά το κράτος θα τα δαπανήσει για φορολογικές ελαφρύνσεις, όχι βέβαια για τους ίδιους. Ακριβώς όσα πάρουμε θα δώσουμε. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά αυτό πετύχαμε", τόνισε. "Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται. Θα δώσεις κουπί σε αυτούς που αντέχουν, αλλιώς θα βουλιάξει το καράβι. Τα προηγούμενα χρόνια οι πιο δυνατοί είχαν φροντίσει να κάνουν λούφα, να κάθονται στο κατάστρωμα. Έχουμε όμως κάνει δουλειά, έχουμε προχωρήσει το νομοσχέδιο για την εθελοντική διαδικασία δήλωσης για τη φοροδιαφυγή, ήδη έχουν δηλωθεί 4 δισ. ευρώ και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία", είπε. "Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Αυτό που γινόταν στην Υγεία. Όποια πέτρα κι αν σήκωνες στη δημόσια σφαίρα, από κάτω θα έβρισκες διαφθορά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εμπόδια και αναποδιές, αλλά δείχνει πολιτική βούληση", συμπλήρωσε. Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. "Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες", είπε. Τι θα είχε κάνει, εάν... "Η ζωή δεν χτίζεται με το "εάν". Στον Guardian μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Έχουν περάσει πρωθυπουργοί που δεν παραδέχονται κανένα σφάλμα. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα που δεν έχουν προηγούμενο. Δεν περίμενα ότι θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός λαού για το δίκιο του με τέτοιο κυνισμό. Η εικόνα της χώρας όμως αναβαθμίστηκε", τόνισε. Ερωτηθείς, "εάν με τη σημερινή σας εμπειρία, την εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 θα την κάνατε με τον ίδιο τρόπο;", είπε: "Δεν είναι εύκολο να ξέρεις πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα. Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μου με ένα σκοπό, να μην προδώσω την εντολή του λαού, να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής για να δικαιώσω αυτή την εντολή". Και πρόσθεσε: "Εμείς όταν πήγαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό. Εμείς -είπαμε- είμαστε έντιμοι και θα παλέψουμε, ενώ αυτοί σε χρεοκόπησαν και σε έφεραν ως εδώ. Και ο κόσμος επέλεξε. Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τα επαναφέρει δεν έχει κανένα νόημα". Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες που είχε κάνει προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και αν αυτές τον καθιστούν ψεύτη, τόνισε: "Αυτές οι εξαγγελίες ήταν σε άλλη στιγμή, η αντιπολίτευση είτε με τις εξαγγελίες θα παίζει είτε με τον Βαρουφάκη". Και υπογράμμισε: "Όσοι παίζουν βίντεο με τις εξαγγελίες το κάνουν εκ του πονηρού, και θέλουν να αποδομήσουν το ηθικό μας πλεονέκτημα, δεν φέραμε εμείς τη χώρα στην καταστροφή, εμείς τη βγάζουμε από την επιτροπεία". Εξωτερική πολιτική Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας, απάντησε πως η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι έχει απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση: "Για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας πρέπει να προσέχεις την ειρήνη". Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση έχει σημαντική γεωπολιτική θέση, η οποία έχει ενισχυθεί". Και επανέλαβε: "Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας".
Σκουρλέτης: Δεν υπήρχε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διαψεύδοντας τα όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και τονίζοντας ότι ουδέποτε ο τελευταίος παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, είτε στη κυβερνητική επιτροπή, σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Παράλληλα, τόνισε ότι μόνη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ήταν λύση εντός της ΕΕ. «Επειδή υπήρξα και μέλος του υπουργικού συμβουλίου και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου, ουδέποτε υπήρξε από τον κ. Βαρουφάκη παρουσίαση σχεδίου για παράλληλο νόμισμα. Η στρατηγική επιλογή μας ήταν μία: Να αναζητήσουμε λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφύγουμε μια βίαιη λύση που θα ήταν πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό και για τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν φλέρταρε με άλλες επιλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε στη Βουλή από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη ότι τον Μάρτιο του 2015 είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επεξεργαζόταν κρυφά σχέδια για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε την αντιπολίτευση να μην υιοθετεί άκριτα τους ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη. «Μπορεί να θέλετε ένα "φιλμ νουάρ" που θα βοηθήσει ίσως τις πωλήσεις του βιβλίου του κ. Βαρουφάκη, αλλά μην υιοθετείτε άκριτα ό,τι ακούγεται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στη κριτική που δέχθηκε, τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας στις αγορές, κάνοντας λόγο για «ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα μας που δημιουργούν θετικές προοπτικές». «Τη χθεσινή δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, πρέπει κανείς να την αξιολογήσει ως ένα πρώτο σημερινό βήμα και να την συγκρίνει με αυτά που θα ακολουθήσουν, δηλαδή μια δεύτερη πετυχημένη έξοδο», σημείωσε και προσέθεσε: «Υπάρχουν θετικά στοιχεία από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το αποτέλεσμα δείχνει αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα μας και αυτό είναι θετικό και οδηγεί σε πολύ καλές προοπτικές. Δεν θα ακούσετε από μένα εξωραϊσμούς για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ούτε προσπάθεια θριαμβολογίας». Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι παρέδωσαν στη σημερινή κυβέρνηση στεγνά ταμεία, τη χώρα εκτός προγράμματος και με τεράστια ύφεση, αλλά και ρημαγμένη την ελληνική κοινωνία. «Υπερχρέωσαν τη χώρα, κατέστρεψαν το κράτος και έρχονται σήμερα να λειτουργήσουν ως λωτοφάγοι», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε, έωλο, εκτός τόπου και χρόνου, αστείο, αλλά και αποτυχημένο, το επιχείρημα ότι τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στη χώρα 100 δισ. ευρώ. Ακόμα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, ενώ τόνισε την ανάγκη όλοι να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των υψηλών τόνων. «Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Έχουμε δικαίωμα να ασκούμε κριτική, ιδιαίτερα όταν γίνονται από επίσημα χείλη. Πρέπει όμως να γίνεται μέσα από τον απόλυτο σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών. Προσωπικά, αναφέρθηκα σε κύκλους της Δικαιοσύνης, συνδικαλιστικούς -και όχι κατά όλων των δικαστών-, που φαίνεται ότι υπερβαίνουν τα όρια της αρμοδιότητας τους» τόνισε και κατέληξε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Αποκλιμάκωση από όλους τους τόνους. Και από εσάς- εκτός κι αν θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις».
Τραγωδία: Πτώση αεροσκάφους Λάρισα με δύο νεκρούς

Στην περιοχή Δένδρα λίγο έξω από την Λάρισα, εντοπίστηκαν γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Αερολέσχης Λάρισας, το οποίο και χάθηκε από το ραντάρ και αναζητούνταν από το βράδυ της Τετάρτης. Στο σημείο εντοπίστηκαν και οι σοροί των δύο άτυχων επιβατών του αεροσκάφους όπου και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και οι δύο επιβαίνοντες βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματα του αεροσκάφους. Σημειώνεται πως η επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Αερολέσχης ήταν δύσκολη, καθώς η νύχτα και το μικρό μέγεθος του αεροσκάφους εμπόδιζαν τον εντοπισμό του. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της αστυνομίας, 10 οχήματα και 23 άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά και ελικόπτερο του Στρατού. Η επιχείρηση εντοπισμού είχε απλωθεί σε μεγάλη έκταση και σε σημεία όπου υπήρχαν πληροφορίες για την πιθανή πτώση του αεροσκάφους, με κύρια  σημεία τις περιοχές Πλατανούλια, και Δένδρα, όπου και τελικά σημειώθηκε το δυστύχημα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αερολέσχης Λάρισας Χρήστος Λυτάρης σημείωσε πως το αεροσκάφος έπρεπε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Τερψιθέας στις 20:30, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πτήσης, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Ο κ. Λυτάρης είχε επιβεβαιώσει πως στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, ο ένας εκ των οποίων είναι και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, υπήρξαν συνεχείς κλήσεις από τον ασύρματο της 110ης Πτέρυγας Μάχης προς το πλήρωμα, όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση. Η ταυτότητα των νεκρών Στο αεροσκάφος επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, Διονύσης Τσεκούρας, 43 ετών, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εμπορίας και διανομής μάρκας καφέ ο οποίος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο δεύτερος επιβάτης ήταν ο 34χρονος Νικόλαος Γρηγορίου, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αυτή τη χρονική περίοδο υπηρετούσε στην Καλαμάτα, ενώ παλαιότερα είχε περάσει από μονάδα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαίνοντες ήταν φίλοι, ενώ κατάγονταν από την περιοχή της Αμφιλοχίας. Οι σοροί των δύο νεκρών, αφού απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου αναμένεται να διεξαχθεί νεκροψία - νεκροτομή. Στη Λάρισα αναμένεται η Επιτροπή Σε ό,τι αφορά στα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, αυτά θα διερευνηθούν από κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, η οποία αναμένεται στο σημείο του συμβάντος το μεσημέρι.
Η Ρωσία επιβεβαιώνει σύλληψη για "ξέπλυμα" με bitcoin

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την σύλληψη από τις ελληνικές αρχές ενός 38χρονου Ρώσου στη Χαλκιδική, ο οποίος καταζητείται από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ως ο φερόμενος εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταλογίζεται ότι νομιμοποίησε παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω διαδικτυακής ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bit coins). «Επιβεβαιώνουμε το γεγονός της κράτησης, η οποία συνέβη χθες», ανέφερε η πρεσβεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι όλα τα απαραίτητα βήματα αναφορικά με το ζήτημα θα γίνουν από το ρωσικό γενικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και τον Ρώσο υπήκοο για να διασφαλίσουμε ότι του παρέχονται τα νόμιμα δικαιώματά του», σημειώνεται. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα με ανάρτησή της στην σελίδα που διατηρεί στο facebook ανέφερε ότι το ζήτημα «έχει δρομολογηθεί».
Σκληρή απάντηση της Κύπρου για τους Μαρωνίτες

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε την απόφαση της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για επιστροφή των Μαρωνιτών στα υπό κατοχή χωριά τους.   Σε γραπτή δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει: 1. Πρόκειται για απόφαση του τουρκικού στρατού και για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν-Μοντανά.   2. Στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.   3. Η απόφαση των κατοχικών «αρχών», εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της τουρκικής θέσης, όπως εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.   4. Η απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.   Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία «να αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου».
Γερμανικο ΥΠΟΙΚ: Το τεστ της Ελλάδας πέτυχε

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. Eκτιμά ότι το «τεστ» πέτυχε, καθώς και ότι επιστροφή στις χρηματαγορές γίνεται «προσεκτικά». Ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ τη χθεσινή έκδοση ομολόγου. Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Για αυτόν το λόγο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία». Στη συνέχεια, ο κ. Βάισγκεμπερ ρωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες. Από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε χθες το πενταετές ομόλογο. Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά. Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά». Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. «Αυτό έχει συμβεί τώρα» δήλωσε ο κ. Βάισγκέμπερ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ» και «το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε». Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα θα πρέπει να ατονήσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.
Γερμανικά ΜΜΕ: Έξοδος στις αγορές με μη βιώσιμο χρέος

Ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει να σχολιάζει την έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και την επιτυχή εκ πρώτης όψεως έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Επιτυχία της Αθήνας, μια νίκη με το ζόρι ή και τα δύο; Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt: «Η Ελλάδα μπορεί πάλι να καταπολεμήσει τα χρέη με χρέη». Για το πολιτικό μήνυμα της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει: Μπορεί σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το επιτόκιο που πέτυχε η Αθήνα να είναι υψηλό, όμως για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχία. Επιστρέφει στις αγορές. Κι αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοσιονομικό γεγονός. Για τον Τσίπρα και τους συν αυτώ είναι μια απόδειξη για την κυριαρχία που ανακτήθηκε έναντι των πιστωτών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Είναι μια πολιτική επιτυχία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και στο εσωτερικό. Ωστόσο, η Welt αφουγκράζεται και την άλλη πλευρά: «Για τους εταίρους στην Ευρωζώνη, οι οποίοι στα πλαίσια του Τρίτου Προγράμματος Στήριξης θα δανείσουν στην Αθήνα γύρω στα 86 δις, η έξοδος στις αγορές αυτή τη στιγμή δεν είναι μια εντελώς απλή υπόθεση. Στη Γερμανία τουλάχιστον είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγηθεί πολιτικά ότι η Ελλάδα αρχίζει πάλι να δανείζεται από ιδιώτες πιστωτές. Γιατί από την άλλη οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, θα κληθούν του χρόνου να παραιτηθούν από επιστροφές δανείων ύψους δισεκατομμυρίων, επειδή το ελληνικό χρέος δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί». Μακριά ακόμα η κανονική έξοδος στις αγορές Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί με μια σειρά συγκρίσεων να αποτιμήσει αντικειμενικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Οι επενδυτές χρύσωσαν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό τόλμημα. Αυτό δείχνει η σύγκριση με τις άλλες χώρες της κρίσης, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Τα δικά τους πενταετή ομόλογα είχαν αποδόσεις κάτω του 2%. Και παρ' όλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές προτίμησαν να απόσχουν από τα νέα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό επειδή υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης Τσίπρα». «Ενώ κατά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 20 δις, αυτή τη φορά μόλις και έφθασαν τα 6,5 δισ., υπήρξαν δηλαδή χαμηλότερες των προσδοκιών. Γι' αυτό και τελικά αντλήθηκαν μόνο 3 και όχι 4 δισ. ευρώ, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Υπ' αυτό το πρίσμα η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές μόλις που πέτυχε. Τα στοιχεία αυτής της πρώτης απόπειρας εδώ και τρία χρόνια δείχνουν ότι κατά την περίοδο Τσίπρα σπαταλήθηκε χρόνος και διασπαθίστηκε εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από μια κανονική επιστροφή στις αγορές».
"Θετικό βήμα προς τη διαχείριση της κρίσης"

Ως ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και μία κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες με τους Θεσμούς και να δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για την μόνιμη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, χαρακτηρίζει την επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεση του για την πορεία της οικονομίας για το τρίμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2016. Ο στόχος αυτός, όμως, για μόνιμη έξοδο στις αγορές, που είναι ένα πολιτικά δύσκολο έργο, θα καταστεί αδύνατος αν επισπευσθούν οι εκλογές πριν από τη λήξη του προγράμματος και η χώρα εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, επισημαίνει το Γραφείο.   Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται: "Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης –έστω και ασθενούς– για το 2017, είναι ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με δεδομένη την συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία). Μπορεί επομένως να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες ("συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης" και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές".   Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτης Λιαργκόβα, επισημαίνουν ότι η τωρινή έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν: 1) συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας, 2) διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων, 3) επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας και 4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.   Όλα αυτά, όπως, σημειώνεται στην έκθεση "παραπέμπουν στη ανάγκη θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας (rule of law, διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο). Η σωρευτική ύφεση της τάξης του 25%, η εκτεταμένη ανεργία χωρίς ικανοποιητική θεσμική διασφάλιση των ανέργων, ο πολιτικός διαγκωνισμός που υποβαθμίζει τη συμφωνία επί των κοινών αρχών, συνέβαλαν σε ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας που δυσκολεύει τη μετάβαση στην κανονικότητα".   Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ότι δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. "Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ΄ αρχάς, θετικό. Η οικονομία άντεξε τις διαταραχές του 2015 - τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υφεσιακή οικονομική πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και λιγότερο στη εξορθολογισμό των δαπανών, την παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αβεβαιότητες για την τύχη των μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία μειώνεται μολονότι διαπιστώνουμε ανησυχητικά δομικά χαρακτηριστικά στις αγορές εργασίας (αύξηση της ευκαιριακής απασχόλησης)".